Unde este tenul de altă dată?

Țin minte prea bine cum în clasa a 12-a mă consultam cu mama prietenului meu de atunci legat de pozele de final de liceu și o întrebam dacă crede că ar trebui să îmi pun fond de ten. Cu toată convingerea am fost și eu de acord când mi-a spus că nu crede că este cazul, căci am un ten ca de porțelan. Acum nu știu dacă era chiar ca de porțelan, însă spre deosebire de alți adolescenți nu am avut niciodată probleme cu tenul, n-am avut nici puncte negre, nu mi-au ieșit nici coșuri, cearcăne nu prea avem decât după chefuri, iar de machiat nu îmi puneam mai mult de mascara și dermatograf. Iar după cum se vede în poză, îmi conturam ochii cu totul altfel față de cum o fac acum.  Am simțit foarte târziu nevoia de fond de ten, înspre 30 de ani să fi fost, dar acum e un obicei pe care îl practic zilnic.

Dar nu despre fond de ten voiam să vă vorbesc de fapt ci despre metamorfozele prin care a trecut tenul meu de-a lungul timpului și cum încerc să le fac față. Mai ales că acum simt că trebuie să aloc mai mult timp acestui aspect, din cauza măștii antivirus pe care o port cel puțin o dată pe zi.

Cea mai sesizabilă transformare, care e drept, s-a întâmplat în timp, este cea a porilor dilatați de pe nas și din jurul nasului. Am avut o perioadă chiar enervantă, pe la vreo 25 de ani, în care mi se părea că zilnic se mai deschide câte unul doi și că sunt foarte evidenți. Mai nou, pe lângă o exfoliere săptămânală, îmi place să mai îmi pun și câte o mască din când în când, iar cea cu argilă de la Apivita e chiar eficientă.

Apoi cu cât sunt porii mai largi, cu atât e mai ușor să adune sebum și implicit praf, particule și tot felul de bacterii, care se pot transforma cu totul în coșuri. O super invenție sunt benzile de curățat porii care funcționează perfect după o baie de aburi care îi deschide.

Iar în rutina obișnuită am tot timpul și o cremă anticearcăn, care mie mi se pare că influențează în mod sesizabil culoarea acelei zone și inhibă parțial dezvoltarea de noi riduri. De cele mai multe ori folosesc în paralel branduri diferite, iar cea mai nouă achiziție e de la Dermacol. E sub formă de gel, excelentă pentru vremea caldă de vară.

Revenind la finalul clasei a 12-a, mi se părea că voi fi pentru totdeuna așa, că pielea îmi va fi tot timpul albă, curată și lipsită de probleme. Dar ce pot să zic, decât că eram o naivă peste care trec anii, așa cum trec peste oricare dintre noi, însă mă bucur că am la dispoziție așa de multe produse faine de care mă pot folosi.

Haide să ne vedem şi pe Facebook