Cum alegi un robot de bucătărie? Pret, capacitate, putere. Experienta mea cu Tefal.

Iată că revine vremea prăjituritului, urmează vara cu multe spume aerate cu fructe și implicit interesul pentru roboți de bucătărie crește, iar eu vreau să vă povestesc pe îndelete despre cum am ales eu robotul cumpărat acum 5 luni, ce opțiuni există pe piață și cum am făcut eu alegerea. Nu mă pot lăuda nici eu că am căutat foarte mult înainte să-mi iau varianta de la Tefal, Masterchef Gourmet+, model QB632D38, dar nici un a fost vorba de văzut-plăcut-luat, ceva explorări am făcut, care cred că vă pot ajuta și pe voi.

Și pentru că la un moment dat v-am întrebat pe Instagram ce părere aveți despre modelul la care mă gândeam, iar voi ați avut multe, multe alte păreri și variante de robot, am decis să expun motivele pentru care am găsit Masterchef-ul cel mai potrivit model pentru familia noastră.

În primul rând să vorbim despre buget

Cred că nici nu are sens să o începi o căutare dacă nu ai cât de cât setat un buget în minte. Asta pentru că există atâtea modelele, cu atâtea funcții, cu prețuri de la 200 de lei în sus. Eu am decis să mă învârt pe la 1500 de lei, asta pentru că aveam robotul pe lista de cumpărături de câțiva ani și îmi doream ceva de foarte bună calitate, cu un motor puternic. Strict bazat pe observațiile mele, cu cât un robot are un motor mai mare, cu atât e mai scump. Inițial am întrebat-o și pe Andra Udrea de robotul ei Kitchen Aid, care e clar un clasic al gătitului, însă la noi în țară îl găsesți cam la peste 2.500+ de lei, deci mult peste ce îmi doream eu să aloc.

Ca idee, e de așteptat o reducere pentru orice model ați alege, magazinele online fac reduceri periodic, mi se și pare păcat să plătești primul preț văzut sau cel integral. Cel puțin robotul meu l-am văzut și la 2400 de lei pe Emag, și la 1800+ lei pe alte situri, dar am așteptat o reducere și l-am luat cu 1599 lei de pe Evomag.

Ce funcții să îndeplinească robotul?

Din nou, e strict în funcție de preferințe și nevoi. Eu mi-am dorit robotul în principal pentru frământat aluat și bătut creme/friscă. Asta pentru că mi se pare că frământatul ia mult timp și e uneori greoi, iar bătutul cremelor e un fel de munca în zadar cu mixerul în mână. Deci asta a fost cel mai important, să-i pot da drumul să-și facă treaba și eu să pot face altceva în timpul ăsta. O altă funcție pe care o căutam a fost cea de feliere/răzuire, mai ales că deja aveam o răzătoare electrică pe care o foloseam cu succes și m-aș fi bucurat s-o pot înlocui, din motive de spațiu. Același lucru și cu blenderul, avem unul mai vechi, acum mă pot folosi de blenderul de la robot. Iar o altă funcție pe care am mai întâlnit-o în căutările mele era cea de mașină de carne, de care nu pot zice că am avut vreodată nevoie. Mai nou am vrut să fac biscuiți șprițați la care să mă folosesc de mașina de carne, însă nu are accesoriul potrivit. Va trebui să caut ceva no-name căci Tefal nu are.

Capacitatea & motorul robotului de bucătărie

Legat de capacitate știam sigur că vreau să poată mixa/bate în primul rând cantități foarte mici, dar spre limita superioară nu m-am gândit prea mult. Așa că ăsta a fost un alt criteriu după care am ales Masterchef-ul, pentru că poate bate și un singur ou. Telul pentru spume are două rânduri de tije, iar cele de jos sunt îmbrăcate în silicon, ajungând până pe fundul bolulul. Am facut testul cu un ou și iese perfect bătut. Bolul lui are 4.6 L, deci e undeva pe treapta superioară a capacității roboților casnici. Însă chiar și așa, am citit în manualul lui că cantitatea maximă de făină pe care o poți adauga pentru frământat este de 500 de grame. Mai pui apă, drojdie, cei mai ai nevoie pentru o pâine și parcă mi-ar fi plăcut totuși să frământe mai multă cantitate o dată. Per total, coaptă, îți iese o pâine de cc. 800 de grame. Și la familia noastră de 4, parcă e cam puțin.

Alte fițe și figuri

De la început m-am setat să caut un robot al cărui bol să aibă și mâner, mi se pare de mare ajutor pentru manipulare mai ales când e plin. Din câte am observat, majoritatea nu au. Deci clar o bilă albă pentru robotul ales de mine. Apoi o altă chestie care mi-a plăcut enorm este bolul dublu, practic în interiorul bolului de inox mai exista un bol de silicon care este perfect pentru momentele în care ai nevoie de două vase. De exemplu într-unul bați spuma de ou, iar în celălalt amesteci crema, fără să fie nevoie să le mai speli, te ocupi de spălat doar la final.

Mânerul este de mare ajutor, manipulezi mai ușor bolul

O alta unealtă specifică acestui robot cumpărat de mine este spatula de silicon Delica’tool care se folosește pentru creme aerate și mixări foarte fine și pe care chiar nu am mai văzut-o pe la nici un alt robot. Însă încă funcția asta mai are de așteptat, căci dacă încă nu m-am încumetat să fac un tort trio nu știu dacă peste vară o s-o fac… Dar oricum, pentru cei pasionați de genul ăsta de deserturi, cu siguranță e un accesoriu bine-venit.

Poate înlocui cu succes mișcările acelea încete de jos în sus în cremele pufoase

Iar un alt aspect care a contat pentru mine a fost felul în care arată robotul și bineînțeles cât loc ocupă. Legat de design, Masterchef se încadrează mult mai bine în bucătăria noastră, față de Kitchen Aid care are un design vintage și care nu s-ar fi potrivit așa de bine. Apoi întregul corp al robotului e metalic și asta îi dă o notă de calitate, prestață. Plus că ocupă foarte puțin spațiu față de alte aparate de genul acesta. Dacă ar fi fost mai voluminos nu l-aș fi putut păstra pe blat în permanență, iar dacă nu l-aș păstra pe blat cu siguranță nu l-aș folosi atât de mult, căci scosul și băgatul la loc în dulap mi se pare obositor.

Dezavantaje

Zgomotul motorului. Din punctul meu de vedere alt dezavantaj chiar nu am gasit, însă acesta nu este o chestiune care ține strict de Tefal, ci de faptul ca e un motor puternic și putere fără zgomot nu se prea poate. Nu am folosit alți roboți ca să-mi pot face o părere în comparație, dar ca idee, e ceva mai zgmotos decât un fheon puternic, dar mai puțin zgomotos decât centrifugarea de la mașina de spălat. Asta pentru viteza medie. La viteza maximă, atunci când bat albușuri de exemplu, se aude tare, dar copiii tot se pot uita la TV, ce-i drept pe volum mai mare.

Și cam asta cred că am avut de zis despre alegerea mea, dacă aș da timpul înapoi tot pe ăsta l-aș alege, însă sunt curioasă ce alți roboți mai aveți și voi. Mai jos vă las și recomandările pe care le-am mai primit, dar pe care vă las să le investgați singuri și vă doresc spor spor la prăjitureli.

Haide să ne vedem şi pe Facebook