Cred că mai toți părinții s-au confruntat la un moment dat cu faptul că cel mic sau cea mică nu vrea să fie spălată pe cap. Ba că îi intră apă în ochi, ba că îi intră șampon, ba că pur și simplu nu suportă apa pe cap, ba că se spală, dar nu mai vrea să se clatească și alte probleme majore. De obicei, cel puțin din ce am observat eu în vasta mea experiență cu doi copii, piticii noștri intră în faza asta cam după ce împlinesc doi ani și un pic și scapă de ea după 3 sau 4 ani, în funcție și de cât de bine gestionează părintele problema. Și ca să nu repetăm experiențele trăite de mulți dintre noi în copilărie, am încercat să găsesc diverse metode prin care să facem spălatul pe cap un obicei banal, poate chiar plăcut.
1. Încercați diverse abordări logistice, dacă le pot zice așa, adică descoperiți cam care ar fi metoda preferată sau cea pe care o displace cel mai puțin atunci când e vorba de spălat pe cap. Poate îi place să stea în picioare și să se clătească cu dușul, unora le place să se scufunde pănă la urechi în cada deja plină, altora le place direct sub jetul de apă de la robinet, sunt variante și variante. Dacă reușiți să identificați modalitatea preferată deja lucrurile devin mai ușoare.
2. Jocul de rol ajută foarte mult. Ideea a venit de la Silvia, care la un moment dat când o spălam pe cap mi-a zis că se simte ca la SPA. De unde știe de conceptul ăsta nu știu, probabil l-a auzit prin desene. Acum ne place să ne prefacem că fetele au venit la coafor, le întreb care e prima, la ce oră aveau programarea, dacă doresc și masaj capilar. Le numesc cliente, le vorbesc cu dumneavoastră, joc pe care îl prelungim și la uscatul pe cap.
3. Clădiți un stoc de șampoane baby-friendy, cu ambalaje simpatice, mirosuri copilărești, din care să poată alege. Orice nivel de autonomie (chiar și aparentă) îi acordați, ei vor fi încântați. Las aici câteva linkuri dintre preferatele noastre.
- Nivea Sparkle cu fructe de pădure (îl știm sub numele de șamponul cu fetiță)
- Nivea Kids Magic cu măr (îl știm sub numele de șamponul cu băiețel)
- Jack ‘N Jill Sweetness 2 în 1
- Angry Birds 3D 2 în 1
- L’Oreal Paris Șampon 2 în 1 cu mango
4. Fiți creativi în abordare: eu am în baie, între jucăriile fetelor, și o stropitoare. De multe ori am apelat la ea pentru umezit părul sau clătire, e una dintre jucăriile preferate dar și cel mai practice obiect în unele seri când nu acceptă nici o altă variantă. În unele dăți mă lovește inspirația și le fac tot felul de freze din părul șamponat. Preferata lor e freza teledolofanii. Iar legat de instrucțiunile pe care le dați copiilor (în genul ține capul în sus), am observat că pentru ei sunt mult mai ușor de urmărit indiciile familiare decât conceptele teoretice. De exemplu:
- Sus = uită-te spre tavan
- Dă-te mai în spate = așează-te mai aproape de robinet
5. Atitudinea și dispoziția noastră, a părinților, contează enorm. Eu evit să mă apuc de operațiunea spălat pe cap dacă sunt obosită sau nervoasă, știu sigur că voi fi ca un butoi de pulbere și nu voi avea deloc răbdare. Alegeți-vă înțelept momentele și nu e absolut nici o tragedie să mai amânați spălatul pe cap încă o zi.
6. Și ultimul sfat e să țineți cât mai aproape de voi un prosop mic, pentru o intervenție rapidă în cazul în care intră apă sau șampon în ochi. Dacă nu aveți prosopul aproape, iar timpul de intervenție este mai lung de o secundă, întreaga operațiune cu spălatul pe cap va degenera și veți dori să abandonați complet proiectul, doar că nu se poate, așa că veți ajunge exact la situația din titlul articolului ?.
Vă aștept și pe voi să împărtășiți în comentarii sfaturi și metode de succes și, dacă îl considerați util, trimiteți articolul mai departe părinților în nevoie. 🙂