Cele mai frumoase cărti pentru copii – ep. 1, Anotimpurile

De când mă știu îmi place mult să citesc, să miros cărțile proaspăt tipărite, să mă delectez cu studiul vechilor dicționare enciclopedice ale bunicului meu și visez cu ochii larg deschiși la intrigile din romane.

Încă de dinainte să am copii, exploram cu ardoare secțiunile de cărți de copii din librării și îmi imaginam cum o să le citesc eu copiilor mei cărți, cum o să alegem împreună favoritele și cum o să ne construim o bibliotecă. Pasiunea asta pentru cărți mi-a fost însămânțată de mică, în familia noastră mai toți citeau, iar bunica mea Silvia mă ducea în fiecare vacanță petrecută la Constanța la o librărie de unde îmi cumpăra ce îmi poftea inima. Iar mai apoi mă ducea la cofetăria Piticot de pe bulevardul Tomis. O încântare de fiecare dată. Țin minte și acum mirosul din librăria respectivă, de carte proaspătă, lumina amurgului care străpungea fereastra și mobilierul de lemn masiv care îmi aducea aminte de biblioteca de acasă.

Am crescut alături de cărți și îmi doresc tare mult ca și fetele mele să aibă acestă pasiune. De ce? Pentru că sincer cred că lectura te înnobilează, îți stimulează imaginația și îți poate ține companie în cele mai triste dar și în cele mai fericite momente. Iar când ești singur, cărțile îți pot fi prieteni. Pe termen lung, pentru generația de azi, pot fi un înlocuitor de succes al tabletei și al telefonului.

Așa că am decis să profit de fărâma de notorietate pe care mi-am creat-o în mediul online și să mă apuc de promovat ideea de a citi cât mai mult alături de copiii noștri, și cât mai de calitate. Pentru asta am planificat o serie de episoade pe canalul meu de youtube, pe care îl găsiți aici, în care o să vă prezint cărți reușite pe care le puteți explora împreună cu cei mici. M-am gândit să filmez unul pe lună și am început cu anotimpurile. Vă las mai jos câteva cuvinte despre cărțile care ne-au placut nouă și vă invit să vedeți și videoclipul de la finalul articolului:

0-2 ani

A venit primăvara –  de Albert Asensio (editura Lizuka)

Noi avem o singură carte din seria aceasta, cartea pe care am cumpărat-o în urma unei recomandări de pe un grup de Facebook dedicat cărților pentru copii mici. Ilustrațiile sunt superbe, veverița Nin ne poartă prin schimbările care au loc în timpul anului. Are puțin text, cam o frază pentru fiecare deschidere, de aceea aș recomanda-o copiilor mici. Coperțile sunt buretate și cartonate, iar paginile grosuțe, deci probabil că rezistă destul de bine în micile lor mâini. O găsiți de vânzare aici, cât și volumele pentru celelalte 3 anotimpuri.

Descoperă anotimpurile. Iarna

Descoperă anotimpurile. Primăvara

De Charles Ghigna, cu ilustrații de Ag Jatkowska (editura Univers Enciclopedic Junior)

Ne-am bucurat de aceste două cărticele cu explozii de culoare destul de mult timp, mai ales că au o anumită muzicalitate datorată textului în versuri. Descriu situații în care cei mici se regăsesc, iar atât textul cât și ilustrațiile au o gingășie aparte. Le găsiți de vânzare aici, dar stați cu ochii și pe site-ul editurii Univers Enciclopedic căci de multe ori au reduceri și le puteți prinde la un preț foarte bun, asta dacă le găsiți în stoc.

2-7 ani

Un an în grădina mea – de Susanne Riha (editura Univers Enciclopedic Junior)

Nemaipomenită carte! Eu sunt o admiratoare a cărților acestei autoare, îmi place mult felul în care descrie natura, cu multe detalii, dar fără să devină plictisitoare. Ilustrațiile sunt superbe, genul de desen în creion, care reflectă realitatea întocmai. Conținutul este împărțit pe luni, iar explicațiile detaliază ce se întâmplă pe lângă casă, cu animalele, cu plante, solul etc. Pentru fiecare lună există și o secțiune cu un proiect pe care îl poți realiza împreună cu copii, simplu de făcut și care vă oferă momente de conectare. Cartea o găsesc foarte potrivită în special pentru copiii din mediul urban, care stau la bloc și care au prea puține oportunități să cunoască o gospodărie pe pământ. O găsiți de cumpărat aici.

În mijlocul naturii. Descopera cele patru anotimpuri – de Susanne Riha (editura Univers Enciclopedic Junior)

De aceeași autoare, o carte în același stil, tot cu împărțire pe luni, însă descrierile înfățișează natura sălbatică. Sunt fascinată și de aceast volum. Ilustrațiile sunt impresionante, iar la nivel de detaliu merge foarte în amănunt. De aceea o și recomand copiilor peste 5-6 ani, pare foarte potrivită pentru clasele primare. Conținutul pare un punct de pornire excelent pentru explorarea naturii, mai ales că în carte regăsim specii de arbori, de păsări, idei pentru protejarea mediului înconjurător. Editura Univers Enciclopedic Junior are o serie întreagă de volume de Riha, merită descoperite mai ales de micii pasionați de natură și animale. O găsiți de vânzare aici.

Hoinari în anotimpuri – de Rotraut Susanne Berner (editura Casa)

Seria asta intră în genul de cărți fără vârstă. Adică nu te plictisești niciodată de ele. Pline de detalii, fără text, îți fac imaginația să zboare și înveți să teși povești. Le studiem periodic, de cel puțin câteva ori pe săptămână și aș putea declara liniștită că sunt favoritele Silviei. Au un format mare, cartonat, iar pe lângă cele 4 anotimpuri există și o ediție dedicată nopții. Punctul de pornire atunci când creați o poveste împreună cu cei mici poate fi grupul de personaje pe care îl găsiți pe coperta 4, unde aflăm numele unora dintre ei și ce activitate au, unde merg sau ce li s-a întâmplat. Vă las și o listă cu jocuri care vă ajută să explorați paginile cărților, o găsiți aici. Iar dacă vreți să le cumpărați, le găsiți aici.

Astea sunt volumele pe care noi le avem acum în bibliotecă pentru a studia anotimpurile. Aștept cu drag și recomandările voastre și nu uitați de următorul episod al seriei despre cărți, voi prezenta subiectul “Mama și familia”. Până atunci vă invit cu drag să vizionați primul episod, despre anotimpuri, mai jos.

Haide să ne vedem şi pe Facebook