Azi am avut o dupa-amiaza complet libera de responsabilitati si am profitat de ea petrecand-o prin magazine. Avand in vedere ca mai am cateva zile bunicele pana la salariu, nu mi-am cumparat nimic, iar Vlad a ramas complet socat de acest lucru. Totusi, cu sufletul simt ca mi-am cumparat anumite chestii, pentru ca mi-au placut asa de mult de tot la ele ma gandesc.
In ultimul timp am incercat sa-mi conturez oarecum gusturile in domeniul modei, sa-mi cumpar piese care sa fie deosebite si sa-mi constientizez propriul stil. Trec prin acest proces impreuna cu mama mea si chiar ne motivam reciproc laudandu-ne cu progresele facute :). Nu am inceput acest lucru constient, poate e o chestie care vine cu varsta si cu deschiderea pe care o ai fata de dezvoltarea personala, dar acum citesc cu mare interes cartile lui Nina Garcia, urmaresc mai multe bloguri de moda, citesc reviste din strainate care ma inspira, caut postari pe youtube despre tendinte si cel mai important cantaresc mult mai mult orice achizitie. Sunt inca pe drum, vreau sa cunosc si sa ma imbrac cat mai bine si implict sa fiu cat mai multumita cu mine.
In tot acest timp, cred ca hainele din colectiile noi, indiferent de magazin, sunt mai scumpe decat merita, iar faptul ca sunt adepta principiului “Never pay full price” descoperit in America prin intermediul magazinelor Marshalls ma face sa cumpar in proportie de 90% in perioada de reduceri. Stiu ca acest principiu e deseori in opozitie cu snobismul tipic generatiei din care fac parte (care din fericire da semnale de destindere), insa cred ca l-as aplica si daca as avea mult mai multi bani la dispozitie.
Un mijloc descoperit relativ recent de a plati un pret corect pentru haine este ebay.co.uk unde gasesc cam orice din ce se gaseste in magazinele noastre, la un pret cu cel putin 30% mai mic.
Chiar tinand cont de toata argumentarea de mai sus, sunt haine pe care mi le doresc mult si in care imi imaginez ca mi-ar sta foarte bine, deci mi se intampla sa cedez tentatiei. Ca sa fiu convinsa in totalitate ca respectivul obiect de imbracaminte merita, incerc sa-l evaluez dupa doua criterii:
– Cost per wear; in romaneste cred – pret per imbracare. Astfel un produs scump pe care-l porti de multe ori poate de fapt sa te coste mai putin decat un produs ieftin pe care-l porti de putine ori. De exemplu, costul unui trenci clasic, dintr-un material bun dar pentru care trebuie sa investesc mai multi bani, va scadea cu fiecare purtare datorita duratei prelungite de viata si faptului ca nu se demodeaza de la un an la altul. In acesta categorie intra destule obiecte de imbracaminte in care chiar merita investit, voi avea o postare separata pe acest subiect.
– Posibilitatile de a fi combinat cu alte haine din garderoba. Degeaba imi doresc un sacou roz electric sau o pereche de pantofi neon daca nu am absolut nimic la care sa-i port, iar cumpararea lor ma va duce la cheltuirea altor bani pe alte elemente pentru a avea o combinatie potrivita. Bineinteles, sunt anumite haine la moda in sezonul respectiv care poate sunt ceva deosebit dar din punctul acesta de vedere militez pentru o selectie destul de stricta a ceea ce sa cumperi si ce nu. Pentru acest gen de cumparaturi merita sa faci o lista cu ce ti-ai dori, s-o studiezi cateva zile, sa mai ceri o parere (in cazul meu, maman :)) si apoi sa faci achizitiile.
Asadar, azi am avut parte de “window shopping”(cum se traduce sintagma asta in romaneste?) si in loc de cumparaturi m-am ales cu o lista de dorinte. Lista completa se afla pe pinterest si este in continua revizuire. A, si nu contine doar haine vazute azi in magazine ci si alte chestii gasite pe net.
Mai jos o selectie cu ce mi-ar placea pentru toamna asta:
Paltonas rosu de la Zara, cu o croiala clasica, sigur l-as putea purta ani buni de acum incolo toamna si primavara, combinat cu diverse esarfe, in functie de stare. L-am vazut azi in magazin si bate putin mai spre caramiziu decat in pozele de pe site, dupa parerea mea o culoare chiar mai frumoasa. Stiu ca ma prinde aceasta culoare de aceea din punctul asta de vedere nu as avea nici o ezitare. Cusut excelent, cum se intampla de obicei la Zara cu piesele mai scumpicele, si cu un material deosebit de fin la atingere. 75% lana si 25% poliamida, cu siguranta este destul de calduros pentru friguroasa din mine. Pretul totusi este prea mare: 579 lei. In momentul acesta, maximul pe care l-as plati pentru o haina de genul acesta, tinand cont de tot ce am scris mai sus si banii pe care ii castig, este cam 350-400 lei si asta numai daca nu m-as putea abtine sa astept pana la reduceri. Oricum stiu ca ar fi destul de greu sa-l gasesc la reduceri, pare genul de palton care nu se mai gaseste dupa ce incep reducerile.
Cardigan deschis la culoare tot de la Zara, de luat peste orice. Mi se pare ca merge si la o tinuta mai de birou legat cu o centura in talie, si la blugi, lasat relaxat. Desi poate te face sa pari mai “mare” decat esti din cauza volumului ochiurilor, mie genul asta de cardigan mi se potriveste perfect. Asta pentru ca sufar in mod continuu de frig, mai ales la birou. Pe langa ca arata de nota 10, se vede ca e facut cu grija mai are si o textura moale si placuta la atingere. Costa 169 de lei. Sunt in cumpana legat de aprecierea pretului, poate daca as fi stat mai bine cu banii in perioasa asta, l-as fi cumparat, sigura fiind ca l-as purta cativa ani. Poate o sa-mi fac un cadou cu proxima ocazie. Oricum, cardigan de genul asta am mai vazut cam pe la 100 de lei, dar fara sa poata fi comparat cu cel de la Zara. De aceea poate pretul este acceptabil, intr-un anumit context.
Imi doresc si o esarfa cu print leopard dar nu am vazut in magazine ceva fain. Cele de mai jos, ambele de pe loveitsomuch.com sunt la nivelul de dorinta.
Geaca de piele adevarata de la Zara. Mi-a placut foarte mult, dar deocamdata pretul este prohibitiv (759 lei), chiar daca stiu si inteleg ca gecile de piele costa mult. In schimb, asa ceva nu se demodeaza.
Voi continua lista intr-o postare viitoare.
One comment:
interesanta abordare si de tinut minte:) desi nu am inteles exact ce e cu siteul/conceptul marshalls….
Comments are closed.