Era prin luna martie a anului trecut când am descoperit crema minune. Mai auzisem de ea pe grupurile de mămici şi la ceva cunoştinţe, dar sceptică cum am fost mai tot timpul în legatură cu produsele naturiste, evitasem să o cumpăr. Însă Ruxandra la 3 luni era exact la vârsta la care îi apăreau tot felul de iritaţii, ba aici, ba dincolo, şi cu cele mai bune intenţii am cumpărat un tub de la un Plafar de lângă casă. Ştiam că e naturală, smirnă, mimoză, propolis, rău nu poate face. M-am uitat pe ingrediente, n-am înteles decât că erau nişte denumiri botanice, mirosea a brad, şi culmea, funcţiona mai bine decât orice altă cremă dermato-cosmetică sau nu. În total am consumat vreo două tuburi până acum. Am descoperit că o avea și tatăl meu în Anglia. O prietenă mi-a povestit că şi-a pus inclusiv în gură, pe nişte afte bucale. Tot cu ea ne gândeam să o punem în vânzare pe Amazon, era un produs de care ar putea beneficia o lume întreagă. Totul natural, să ne înţelegem, da?
Dar stai aşa că nu-i aşa. În ultimele zile ale lui decembrie începe să circule pe net un link cu un raport al Austrian Federal Office for Safety in Healthcare, instituție de stat, subordonată Ministerului Sănătății din Austria (link aici) care trage un semnal de alarmă serios în legatură cu ingredientele acestei creme, care ce să vezi, numai naturale nu sunt. Printre care regăsim următoarele substanțe sintetice:
– diclofenac = antiinflamator puternic
– lidocaine = anestezic local
– benzocaine = anestezic local
– procaine = anestezic local
– clobetasol propionate = steroid foarte puternic
– ketoconazole = un antifungic
Pe situl acestei instituții austriece crema este încadrată în segmentul medicamentelor contrafăcute și intră în sfera ilegalității.
Odată cu distribuirea acestui raport, pe grupurile FB de mame se creează mici celule de isterie, și pe bună dreptate, după ce această cremă le-a fost recomandată de pediatrii pentru uzul zilnic în cazul unor probleme ale bebelușilor și copiilor mici (dermatită atopică, psoriazis). Pediatrii care îmi imaginez că au mers pe încredere şi zvonuri de la alţi pacienţi “că uite ce a funcţionat”, căci studii sau teste nu sunt.
La vreo 10 zile după apariţia acestui raport, pe pagina de FB a Laur Med Plant (producătorii cremei) este publicată o primă reacţie, total neconvingătoare după părerea mea, pe care o redau aici.
În cursul zilei de ieri apare în sfârşit o reacţie a autorităţilor române, mai exact a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, care fix cu asta se ocupă, cu înregistrarea, testarea, supravegherea, evaluarea medicamentelor de pe piața din România. Răspunsul lor zice aşa:
ANMDM informeaza cu privire la produsul AUR DERM CREMA CU MIMOZA, SMIRNA SI PROPOLIS!
Crema a fost notificata ca si produs cosmetic, cu declararea unor ingrediente naturale, continand in realitate substante active medicamentoase cu efectul terapeutic specific, identificate de autoritatea austriaca de profil, care a emis o alerta in acest sens.
Produsul nefiind inregistrat ca si medicament, ANMDM a intreprins toate demersurile care se impuneau in acest caz, in limita de competenta a institutiei.
Avand in vedere posibilul impact negativ asupra sanatatii persoanelor carora li se administreaza acest produs, ANMDM atentioneaza pacientii, publicul larg sa nu achizitioneze AUR DERM CREMA CU MIMOZA, SMIRNA SI PROPOLIS, aflat inca pe piata, pana la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare, urmata de distrugerea produsului.
Eu acum sunt siderată de comentariile apărute în mediul virtual legate de situaţia asta, mulţi dintre utilizatorii cremei sugerând o conspiraţie a austriecilor pentru a scoate de pe piaţă un excelent produs românesc pentru a impune ei altceva. Eu nu ştiu şi nu pot înţelege cum văd oamenii ăştia lumea, chiar nu sunt deranjaţi că au fost minţiţi de o companie pe banii lor şi pe pielea lor (la propriu)? Adică ok, până în momentul ăsta nu am auzit pe nimeni să conteste eficacitatea aurderm, însă baiul e altul. Nu îi ştim efectele adverse, efectele pe termen lung, dacă e sigură pentru bebeluşi şi copii. Practic Laur Med Plant a pus în vânzare un medicament neautorizat, netestat, a mințit cu lista de ingrediente și sperau să nu fie prinși. Au mai existat medicamente și soluții minune și în trecut, îmi vin acum în minte tratamente pe bază de plumb sau substanțe radioactive. Ok, exagerez, e clar, însă nu tot ce ne rezolvă o problemă instant e și bun pentru sănătate. Ca să nu mai amintesc de toată nebunia actuală cu uleiurile esențiale.
Mi se pare înspăimântător că există o piaţa a produselor naturiste în care poţi să pui în vânzare orice fără să fii verificat. Şi se vând multe minuni şi sunt mulţi creduli. Totuşi am auzit şi medici care avertizează asupra pericolelor, că nu orice e natural e şi bun, iar uneori poate fi chiar periculos.
Cred că o să mă reîntorc la vechiul meu principiu şi nu o să mai folosesc nimic care nu a ieşit pe uşa unui laborator. Sunt chiar curioasă cum se va finaliza acest scandal, sper să se impună o legislație mai strictă în ceea ce privește produsele naturiste, cu testări separate independente și contraindicații clare pentru orice se pune în vânzare.
One comment:
Vai, si noi l-am folosit la bebelus, ma ingrozesc ca se permite asa ceva in zilele noastre. De producator nu mai vorbesc, ceea ce a facut, este revoltator, dar vina cea mai mare o are Autoritatea Romana. Rusine sa va fie!!! Ati ajuns sa verificati un produs pe care il foloseste o tara intreaga dupa ce v-a atentionat o autoritate straina
Comments are closed.