Nu știu cum este în familiile voastre, dar noi în weekenduri, pentru liniștea noastră și buna dispoziție a familiei în general, încercăm să ne ocupăm timpul cu diverse activități care să ne facă plăcere tuturor.
De aceea ne facem planuri aproape de casă, care să nu coste mulți bani și la care să putem renunța dacă cumva se schimbă ceva în program. Din acest motiv evit cursurile sau orice activitate care presupune un angajament inflexibil.
Deasemenea, evit să le spun fetelor planurile noastre dinainte pentru că dacă le cresc prea mult entuziasmul se trezesc cu noaptea-n cap și se agită.
Așadar vă propun o listă de lucruri simple pe care le puteți face cu copiii voștri fără bani și fără angajamente.
1. Unul dintre cele mai simple și distractive lucruri pe care puteți să îl faceți este să luați un coșuleț și să mergeți cu copilul la piață pentru a cumpăra diverse, pe care să le aleagă și să le plătească chiar el. Nu trebuie să căutați ceva anume sau să cumpărați cine știe ce cantități, ci explorați culori, texturi, mirosuri, mai ales acum când recolta este în floare. Silvia, de exemplu, este foarte mândră când îi dau câte 5 sau 10 RON să plătească ea, numără restul și cu drag observ că responsabilitatea o bucură.
2. Nu aș fi crezut că în București se poate întâmpla ceva atât de frumos. Vă spun cu sinceritate că sunt tare impresionată de fântânile arteziene de la Piața Unirii unde am fost de mai multe ori. Le-am dus inclusiv pe fete, ne-am bucurat de spectacol și de senzația de noutate. În perioada de toamnă spectacolele sunt de la ora 20, vinerea, sâmbăta și duminica până când ține vremea bună, adică probabil până când nu îngheață apa.
3. Știu că parcurile pot părea deja ceva fumat în viețile părinților, însă vă puteți gândi și la alternative față de locurile de joacă de unde cei mici nu vor să se dea duși. Fiind toamnă, puteți să vă să strângeți provizii pentru decorațiunile de iarnă de făcut acasă, de exemplu conuri de brad, castane pe care să le pictați sau crenguțe. Pe Pinterest găsiți o grămadă de idei de colaje pe care le puteți face din frunze sau tot felul de de mandale.
4. Propuneți-vă ca în fiecare weekend să explorați un loc nou, poate un obiectiv turistic sau unul mai puțin cunoscut, care însă să vă conecteze cu orașul și să vă apropie de cultura acestuia. Eu vă propun câteva idei
- Zona Mitropoliei pe care am descoperit-o și eu destul de recent
- Mănăstirea Radu Vodă Care este chiar în centrul orașului și totuși puțin cunoscută
- Zona Primăverii cu superbele ei vile
- Zona Foișorului de foc pe unde pur și simplu vă puteți plimba și admira case
Aș include de toate astea sub umbrela explorărilor urbane, pe care deși poate le-ați putea considera plictisitoare la o primă vedere, sunt o metodă minunată de relaxare și de conectare cu zona în care trăim.
5. O altă activitate care nu vă costă nimic (în principiu) sunt vizitele la librărie. Puteți merge și studia cărți, chiar și citi relaxați, fără să cumpărați nimic. Pentru copii poate fi un exercițiu și de răbdare și rezistență, prin acceptarea faptului că nu veți cumpăra nimic. Din câte am văzut, librăriile Humanitas și Cărturești au spațiu special dedicat pentru citit iar eu cu Silvia am petrecere ore întregi doar descoperind cărți. Bineînțeles la final s-ar putea să fie cam greu să plecați fără să cumpărați, dar chiar dacă o faceți gândiți-vă că este puțin probabil să regretați investițiile în cărți.
Iar eu când ies în oraș cu fetele mele mă asigur că am tot timpul o gustare la îndemână care să le țină de foame, să fie și sănătoasă și preferabil să nu aibă zahăr ca să nu agităm spiritele. Cea care bifează toate criteriile mele este Danonino Trio, un mix de iaurt, fructe și cereale. Pe lângă gustul foarte bun pe care l-am testat personal, designul ambalajului atrage copiii, iar fetele mele sunt întotdeauna foarte încântate să îl primească. Un mare plus este faptul că nu e nevoie să stea la rece fiind produs în maniera UHT, la fel ca și laptele care stă la raft. Mai mult, la Danonino Trio toată materia primă este bio.
Voi cum vă distrați în weekend și ce recomandări ați avea pentru ceilalți părinți?