Cum a trecut vara printre cărti – listă de recomandări

Vara asta a fost o vară destul de spornică la citit, în ciuda condițiilor oarecum neprielnice – copil mic, concediu scurt, rutina de somn care implică cititul de cărți de copii dar nu și cărți de adulți etc. Și cu toate astea am câteva recomandări, cât și două contra recomandări. Apropo, cum e antonimul la recomandare? Am tot cautat și nu am găsit.

O să încep cu cea mai recentă lectură, care m-a ținut în priză câteva săptămâni, deși cred că aș fi putut-o citi mai repede dacă aș fi avut mai mul timp pentru asta. Este vorba despre romanul “Pasărea Spin” a lui Colleen McCullough, publicat pentru prima data în 1977, adaptat cinematografic în 1983, film serial celebru și la noi în țară. Un roman lung, în două volume, de aproape 700 de pagini care descrie viața familiei Clearly pe o perioadă de mai multe decenii, din 1915 până în 1969. Pas cu pas, accentul cade pe diverse personaje, povești de viață, dar cea care ocupa cea mai mare parte a lecturii o ocupă povestea de dragoste dintre Meggie Clearly si preotul Ralph de Bricassart, iubire interzisă din cauza faptului ca Ralph este preot catolic. Dacă vă imaginați că romanul v-ar putea plictisi pentru că ați văzut filmul și știți intrigile, vă pot asigura că nu este cazul. Deși nu am văzut serialul, m-am uitat la câteva scene pe youtube și diferă destul de mult de linia inițială a poveștii. Acum că urmează toamna, cu dupa-amiezile ei ploioase sau cu plimbarile racoroase prin parc, lectura acestui romanul ar fi o plăcere.

Într-unul din weekendurile toride din vara asta am pus ochii pe “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnes Martin. Nu auzisem până atunci de această autoare, dar după ce am cautat recenzii pe internet am dedus că romanul este destul de cunoscut și popular. E o lectură scurtă, de maxim 2 zile, dar care îți stârnește imaginația și are câteva răsturnări de situație interesante. Nu e chiar o capodoperă literară, dar e o carte plăcută pentru vacanță, în ciuda faptului că personajul principal a trecut prin niște tragedii. Aș recomanda-o pentru 2-3 dimineți răcoroase pe o terasă la munte.

“Dress Your Family in Corduroy and Denim” de David Sedaris (citită în engleză). Am cumparat cartea asta direct de pe amazon.com, bineințeles în format ebook, la fel cu au fost cam toate lecturile recente (inclusiv cele două de mai sus) pentru că mi-a plăcut mult un fragment citit și recomandările cititorilor anteriori. Un plus a fost  faptul că e una dintre cele mai bine vândute cărți de pe Amazon. Începutul a fost foarte promițător, ironic și amuzant. E un fel de autobiografie a unui tip gay, crescut în America anilor ’60-’70, structurată în mici povestioare cu tâlc, despre familia lui, despre școală, despre viață în general. Însă pe măsură ce citeam, sau naratorul a devenit enervant, sau intrigile erau prea scoase din filme, nu-mi dau seama, dar am abandonat-o la fix 88% din lectură. Știu asta pentru că citesc pe Kindle :D. N-a ajutat nici faptul că e plină de limbaj colocvial și argou pe care nu l-am înteleș tot timpul prea bine.

Despre ce urmează să vă povestesc nu intra in categoria cărți, e doar o povestire dintr-o carte, povestire care de altfel îi dă și titlul cărții.” Ura, Prietenie, Dragoste, Casatorie” de Alice Munro. Vai, mi-a plăcut atât de mult, o intrigă atât de interesantă și fascinantă. După ce am terminat cartea am vrut să vă urgent și filmul pentru că e cu una dintre actrițele mele preferate – Kristen Wiig. Filmul a fost și el un adevărat răsfăț, un film liniștit care îți arată că viața e de puține ori ceea ce te aștepti iar lucrurile bune efectiv pică uneori din cer. Ulterior am aflat că Alice Munro este câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură în 2013, deci și asta ar fi o garanție pentru cei mai sceptici.

Ok, și închei cu anti recomandarile… Una este “Fericirea începe azi” de Jamie McGuire – titului original fiind “Beautiful Disaster”. Oare de unde atâta imaginație pe traducător? Mă și mir că este un best seller al New York Times pentru că e o carte de-a dreptul cretinoidă. Personajele rupte din niște filme ieftine de Hollywood, clișee peste clișee, dialoguri ba când nevrotice, ba când siropoase, într-adevăr un dezastru. Dacă vă mai spun că intriga se desfășoară în campusul unui colegiu american vă puteți face o idee cam despre ce este vorba. Chiar așa, vorba americanului: waste of time and money.

Cea de-a doua este “Parfum de femeie” a lui Giovanni Arpino. Este cartea după care s-a făcut celebrul film cu Al Pacino în rolul principal și una dintre foarte puținele excepții în care filmul bate cartea. M-am tot așteptat să mă prindă, să regăsesc niște idei interesante sau măcar niste dialoguri sau intrigi care să mă surprindă, să-mi stârnească pofta de lectură. Nimic, nimic. Aș defini-o ca o carte sterilă, da, exact ăsta e termenul. Așadar din partea mea e mai degrabă un no-go.

Voi ce ați mai citit în ultima perioadă?

2 comments:

Nerecomandari cred ca e antonimul… Blogul tau se incarca greu pe Windows Phone. Poate pozele trebuiesc redimensionate. Succes!

Da, ar merge si nerecomandari. Mersi :). Legat de incarcarea blogului, din pacate nu prea am cum sa actionez, ca e pe platforma wordpress, deci cam totul e automatizat. Pe android si pe iphone din cate am testat merge ok. Tot, asa pozele sunt websize, tot el le redimensioneaza. Multumesc mult ca ai poposit si pe aici.

Comments are closed.

Haide să ne vedem şi pe Facebook