Nu scriu articolul ăsta că să demonstrez cuiva cât de cinstită sau dreaptă sunt eu. La fel ca mulți alții, am downloadat zeci de filme de pe torente, am văzut filme online pe situri ilegale dar simt așa o nevoie imperioasă să schimb acest obicei fără să-mi schimb totuși prea mult obiceiul de consum al celei de-a șaptea arte.
O să încep cu un foarte scurt argument despre de ce descărcarea de filme se consideră furt și de ce nouă nu ni se pare că ar fi ceva rău în asta. Orice film, la fel ca orice fel de creație artistică este protejată prin lege de “drepturi de autor”. Acest concept este unul pur teoretic, însă aplicabil în orice instanță din lumea asta. Excepție fac operele artistice ale căror creatori le-au declarat ca fiind pentru exploatare publică, deci practic care pot fi folosite în orice fel, fără nici un cost. Filmele pe care le găsim noi în general pe torente nu sunt create pentru exploatare publică, căci ele au în spate un cost de pe urma căruia se caută să se facă un profit. Adică nu sunt pe gratis. Pentru că ele nu reprezintă un obiect în sine, iar noi după ce le-am vizionat o dată probabil că o să le și ștergem (deci nu rămânem cu nici un fel de “proprietate”), nu prea vedem download-ul ca furt. E drept că nici legile din România nu consideră download-ul pentru pentru consum propriu un furt în sine, ci doar sharing-ul este sancționat. Deci dacă doar iei filme de pe torente și nu încarci nimic, nu ești pasibil de nici o pedeapsă. Dar cel mai probabil, atunci când tu ai deschisă ferestra de download, cele mai recente filme pe care le-ai descarcat sunt încărcate înapoi pe torente și iată cum ești pasibil de închisoare.
Concluzia mea este că și dacă nu încarci nimic și doar descarci tot poți fi încadrat la un furt moral. Așa că vă las mai jos o listă de alternative legale, pe bani puțini (nimic nu e cu adevărat gratis pe lumea asta), care să vă facă să intrați în legalitate.
1. Mersul la cinematograf – asta e în special pentru cei care vor să vadă un film imediat după ce a apărut. E drept că biletele pot fi cam scumpicele, dar puteți căuta orele sau zilele cu preț redus, promoțiile, cam toate cinematografele au asta. Mai greu e când nu ai cinema în orașul tău, dar de obicei în capitalele de județ îmi imaginez că totuși există. Dacă nu și nu, continuăm cu alternative.2. HBO & HBO Go – Home Box Office este un program care rulează filme de cinema prin cablu, de obicei destul de repede după lansarea în cinematografe, în orice caz mult mai repede decât canalale clasice de televiziune prin cablu. Tot pe HBO sunt și o grămadă de seriale, făcute chiar de compania de producție HBO, seriale pe care nu ai de fapt unde altundeva să le vezi. HBO Go este o aplicație disponibilă pentru cei care au canalul sau pachetul HBO achiziționat prin abonamentul de cablu și care conține toata arhiva de filme a HBO, accesibilă oricând și de pe orice dispozitiv, fie smart tv, telefon, tableta sau browserul calculatorului. Prețul pachetului HBO este de 12.48 lei lunar (la RCS), preț care se adaugă abonamentului la cablu. Despre cum să accesați HBO Go vedeți aici. Noi ne uităm la foarte multe filme și seriale prin HBO Go, ne alegem exact ce vrem să vedem, nu depindem de o anumită oră de difuzare, episoadele le putem vedea în cascadă, știți voi.
3. Netflix – este un serviciu pentru vizionarea de filme și seriale care nu depinde de un abonamet la cablu (ceea ce mie mi se pare minunat). Arhiva conține foarte multe filme, unele special create de Netflix, pe care la fel, nu le pot vedea pe altundeva. Ca să vezi filme prin Netflix ai nevoie de un smart TV cu aplicația lor, un calculator sau un telefon. Abonamentele nu-s tocmai cele mai ieftine, între 8 și 12 Euro, dar eu zic ca merită. Noi avem și nu prea ne vine să renunțăm. Puteți vedea prețurile exacte aici. Plus că aveți o lună de test gratis, deci chiar nu aveți nici o scuză să nu-l incercați.4. Amazon Prime Video – cred ca despre Amazon ați auzit mai toți, este cel mai mare retailer online. Începând cu finalul lui 2016 serviciul lor de videotecă este disponibilă și în România și funcționează similar cu cei de la Netflix. Adică prin browser, prin aplicație pe telefon/tabletă sau prin aplicația de pe smart tv. Serviciul poate fi testat gratis pentru 7 zile, apoi primele 6 luni de abonament costa 2.99 Euro/lunar, ca mai apoi să aibă un cost de 5.99 Euro/luna. Ce mi se pare foarte fain atat la Amazon cât și la Netlfix, este că poți să-ți întrerupi abonamentul în orice moment și să-l repornești când și dacă ai chef.
5.Voyo – la fel ca și precendentele, Voyo este un serviciu care oferă conținut video online, însă de data asta nu se mai limitează doar la filme și seriale, ci atâta timp cît ai un abonament la ei poți vedea și canalele din grila Pro în timp real. Un plus al acestui serviciu este faptul că au mai multe filme și seriale românesți de televiziune. Și la HBO puteți vedea seriale și filme românești, dar de obicei nu-s cele pe care le vedem la TV (pe cablu), ci sunt chiar producții HBO. Abonamentele sunt gândite în asemenea fel încât să te încurajeze să plătești pe un termen mai lung. De exemplu 6 luni te costa 15.5 Euro (inclusiv TVA), deci 2.58 Euro/lună vs. o lună achiziționată individual pentru care vei plăti 3.57 Euro. Există și opțiunea de pay per view, adică fără abonament și plătești doar ce vizionezi. Din păcate site-ul nu mi s-a părut destul de intuitiv ca să pot afla ușor cât costă să vezi doar un film, am aflat în schimb că pentru pay per view poți încărca contul cu sume fix de cate 5 sau 10 Euro. Noi am avut abonament la Voyo pentru niște competiții sportive pe care am vrut să le urmărim dar am renunțat pentru că ne descurcăm mai bine cu HBO Go și Netflix.
Eu aplic cu succes metodele astea de ceva vreme și sunt mulțumită. Chiar mă bucur că nu a mai trebuit să-mi bat capul cu downloadul și cu perioadele în care nu funcționa Pirate Bay. Recunosc însă că m-am mai uitat la filme online pe situri care nu necesită nici un fel de abonament, deci la limita legalității juridice, dar cu siguranță fapt incorect din punct de vedere moral. Voi cunoașteți și alte surse?
One comment:
Interesant articol.
Mereu am vazut reclame la Netflix, Voyo, etc, dar niciodata nu m-au interesat cu adevarat.
Sincer nu ma prea omor dupa filme/seriale, astfel incat Tv-ul sau Youtube-ul imi sunt de ajuns.
Misto alternative, oricum. Si preturile mi se par accesibile.
Comments are closed.