Am mai șomat puțin săptămânile trecute cu rubrica aceasta, dar doar pentru că am făcut alte lucruri interesante. Însă în tot acest timp mi-am notat în telefon lucrurile despre care vreau să vă povestesc, căci tare mă binedispun când scriu la această rubrică.
O să încep prin a vă spune că sunt impresionată de cum a fost amenajată parcul Pieței Unirii din București. În primul rând au renunțat la toate gardurile care împrejmuiau spațiul verde. Acum totul pare foarte “inviting” – aș putea folosi românescul “ospitalier”, dar parcă nu are aceeași nuanță. Apoi toate peticele de pământ, care deseori deveneau petice de noroi de fapt, au fost copertate cu un gazon des și gras. Din loc în loc există irigatoare ceea ce mă face să sper că nu o să vedem iarba uscată în august. Au renovat și trotuarele de pe margine, iar aici, spre deosebire de multe alte locuri din București unde se lucrează doar ca să umfle buzunarele, chiar era nevoie de o reconstrucție. Ne-am petrecut acolo după-amiezile în câteva zile și a fost o încântare.
O veste frumoasă! Acum se lucrează la documentarea pentru cel de-al doilea volum al proiectului “Nesupusele” despre care v-am povestit aici. Nu știu dacă planurile sunt foarte clare pentru viitorul editorial, însă primul pas a fost făcut printr-o serie de ateliere creative, partea Caravanei Nesupuselor. “Nesupusele pleacă într-o caravană De Basm prin satele și orașele mici ale României. Timp de o lună și jumătate scriitoarele Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina Andone, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu vor călători pe drumuri de țară cu poveștile Nesupuselor în bagaje.
Scriitoarele vor vizita 35 de localități unde, alături de copii, în ateliere interactive, vor încerca să afle și dacă se mai nasc azi Nesupuse în satele din România.” Urmăriți-i-le pagina de Facebook, eu tot timpul găsesc ceva interesant de citit.
Tot legat de cărți, săptămâna trecută am fost la Bookfest, unde printre multe multe descoperiri captivante, am dat peste proiectul Argo, mai exact Argo Art Publishing. Mi-au atras atenția ilustrațiile de la stand și am aflat că vor să readucă în atenția cititorilor ediții mai vechi, republicate ale unor autori și ilustratori români. De acolo mi-a cumpărat și singurul volum pe care l-am luat pentru mine. Am ales “Lumea lui Dem” de Adrian Buga (inițiatorul proiectului Argo), un volum biografic despre Dem Demetrescu, un ilustrator român de mare valoare, ale cărui desene sunt reconoscibile de toata generația noastră și a părinților noștri. Mi-am încântat ochii și parcă m-am simțit din nou copil. De la stand am primit și două pliante cu ilustrațiile din Capra cu trei iezi pe care vreau să le și înrămez ca să le expun în camera fetelor. E oricum una dintre poveștile preferate ale Silviei, deci se potrivesc la fix. Găsiți aici pagina dedicată proiectului Dem, despre care veți mai auzi de la mine, cu siguranță.
Tot recent i-am descoperit pe cei de la Kredenz, un proiect de curatoriat culinar care își propune să ajute dezvoltarea și susținearea micilor producători din comunitățile săsești. Eu i-am găsit inițial pe instagram, dar după ce am citit mai multe, sunt decisă să fac câteva cumpărături pe situl lor. Până atunci pot doar să le admir produsele și să susțin prin promovare astfel de inițiative.
Și ca să închei într-o notă veselă, declar sezonul estival deschis în familia Cioabă și vă las cu melodia care se aude pe repeat de câteva zile la noi în casă.