Reguli de igienă pentru copii în timp de pandemie

Mă tot gândeam zilele astea, apropo de situația prin care trecem, dacă fetele mele respectă îndeajuns regulile de igienă personală și de fapt cam care ar fi ele pentru copii. E de bun simț să ne gândim că ce ni se aplică nouă li se aplică și lor, dar poate articolul de față e un memento bine-venit pentru părinți.

Spălatul pe dinți dimineața și seara

Noi am încercat să stabilim rutina cu dinții încă de la 6 luni, de când am început diversificarea, deși unii recomandă și spălarea gingiilor cu un tifon chiar mai repede de această vârstă. Nu am avut succes chiar de la început, însă în timp am dezvoltat acest obicei sănătos, folosindu-ne de pastă de dinți adaptată vârstei lor și periuțe electrice cu capete speciale pentru cei mici. După fiecare spălat, obligatoriu dat cu apă pe față și ochi după care se șterg cu un prosop curat. 

Spălatul pe mâini de mai multe ori pe zi

În vremuri obișnuite, devenise de la sine înțeles că la fiecare intrare în casă primul drum este la baie pentru a se spăla pe mâini. Recomand săpunul lichid, într-un recipient stabil și a cărui pompiță se apasă ușor, față de săpunurile solide care le scapă din palme. Și lor le place să fie independente și să se mai joace cu spumă. Acum, în ciuda faptului că stăm în casă, tot insist pentru împrospătarea mâinilor o dată la o oră/două. Iar pe Silvia, care e mai mare, am învățat-o să tot frece mânuțele până numără la 20.

Dușul zilnic

Recunosc, sunt zile în care trebuie să insist pentru a ne menține acest obicei, dar de cele mai multe ori se bucură amândouă de o bălăceală împreună. Dacă avem și gel de duș special creat pentru copii, atunci cu siguranță ele vor insista. Cât despre spălatul pe cap, se întâmplă cam o dată pe săptămână.

Copiii și gelul antibacterian

În familia noastră, produsul acesta fusese relativ rar folosit înainte de pandemie, de obicei când mergeam cu mașina și voiam să mâncăm dar nu avem unde să ne spălăm înainte. Acum i-am dat și Silviei o sticluță din care folosește din când în când. Chiar și Ruxandra a înțeles că se poate curăța cu un astfel de gel. 

Strănutul, tușitul și suflatul nasului

Din fericire, nu prea am avut probleme medicale cu fetele, nici măcar cu răceli (au fost foarte rare), însă tot am încercat să le învăț cum să strănute și tușească corect, în cot sau într-o batistuță de unică folosință. Mai avem de învățat, din păcate încă nici una dintre ele nu sunt deprinse cu aceste reguli, dar insist.

La voi ce obiceiuri sunt intrate deja în rutină și la care mai aveți încă de lucrat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *